kazinczynora.iwk.hu                           fakanál varázslat a konyhában


Leveseim receptjei

          Megjegyzés: a zárójelben lévő szám a tartalomjegyzékben szereplő étel recept száma !

Tartalomjegyzék

 

1.-20.Gyümölcs leves( meggyel és mentával)

2.-23.Kápia paprika krémleves

3.-42.Palóc leves

4.-70.Köménymagos tojásleves buggyantott tojás betéttel

5.-92.Gombaragu leves daragaluskával

6.-128.Pottage Parmentier

7.-129.Sütőtök leves - Jasinszky módra

8.-142.Csülkös babgulyás gazdagon - csipetkével

9.-207.Tárkonyos csirkeragu leves

10.-215.Újházy-tyúkhúsleves

11.-216.Jókai bableves

12.-217.Halászlé

13.-12.Gulyásleves

 


 

 1.(20.)Gyümölcs leves( meggyel és mentával)

 

Hozzávalók:

 

1 kg kimagozott meggy( vagy 3 üveg befőtt)

4 dl tejszín

5 dk liszt

5 citrom leve

3 dk egész fahéj

1 dk egész szegfűszeg

15dk cukor ( vagy ízlés szerint)

 

 

Elkészítés.

 

Én így készítem tegyél fel főni 4 dl vízben fahéjat szegfűszeget 15 percre .Ha már jól kiadták az ízüket szűrjük le a fűszerkivonatot 1o dl vízhez. Szórd bele a cukrot és amikor felforrt mehet bele a meggy. Tejszínből és lisztből habarást készítünk csomómentesen .amit óvatosan a leveshez keverünk .Ha felforrt a levesünk hagyjuk kihűlni . Közben 4 citromlevet kicsavarunk .Egy edénybe szedünk a kihűlt levesünkből és beletesszük a kicsavart citromot. Összekeverjük . Ha szép sima nem kapta össze akkor hozzáöntjük a levesünkhöz .Megkóstoljuk és ízlésünknek megfelelően még cukrozzuk,vagy felöntjük egy kis 1oo% citromlével. Majd hűtőbe tesszük . Tálaláskor mentalevéllel, citromfűvel, citromkarikával esetleg tejszínhabbal díszítjük.

 


 

 2.(23.)Kápia paprika krémleves

 

Hozzávalók (4 főre)

 

6 db piros érett paprika

3 gerezd fokhagyma

1 db hagyma ha lehet (charlott)

1 liter szárnyas alaplé

4  ek. olíva olaj ( kukorica olaj)

fehér bors.

só ízlés szerint.

 

Elkészítés:

 

A paprikákat sütőpapíron a sütőbe 22o fokon megsütjük Sütés közben párszor megforgatjuk ,hogy egyenletesen barnuljon a bőre .Ha megsült kiszedjük egy tányérra, lefóliázzuk légmentesen a hűtőbe tesszük 2o percre .Így könnyen le jön róla a bőre ..Ha kihűlt a magházat és a bőrét eltávolítjuk és a paprika húsát kockákra vágjuk .A hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk és olíva olajon üvegesre dinszteljük..Egy kisebb fazékba elkészítjük a csirke alaplevet beletesszük a dinsztelt hagymánkat és a darabokra vágott paprikát ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Aki szereti tejföllel bolondíthatja .Az összes hozzávalókat botmixerrel jól össze dolgozzuk,,hogy a textúrája szép sima selymes legyen. Majd összeforraljuk. Elkészült a gyönyörű levesünk Ízlés szerint tálaljuk és díszitjük.

 


 

 

3.(42.)Palóc leves

 

 

Hozzávalók:

 

5o dkg sertéslapocka

2 db sárgarépa

4o dkg zöldbab

1 petrezselyem gyökér

1 vöröshagyma

4 db krumpli

1 füszerpaprika

2 db babérlevél

1 kk vegeta

1 kk pirospaprika

4 ek olaj

1 piros paradicsom

1 TVpaprika

só ,bors ízlés szerint.

 

Elkészítés:

A húst előkészítem, kockákra vágom, hagymát a lábosba apró kockákra metélem és üvegesre dinsztelem, félrehúzom, hogy leálljon a fövése és beleteszem a pirospaprikát megkeverem, ráhelyezem a húst felöntöm meleg vízzel és fűszerezem, ha a hús félig megfőtt hozzáadjuk az előkészített apróra vágott zöldségeket és lassú tűzön készre főzöm. A tejfölt egy edénybe egy púpozott kanál liszttel csomómentesre keverek, felöntöm egy kevés levessel, simára dolgozom, majd a többi léhez öntöm, összeforralom és petrezselyem zölddel tálalom.Pici ecettel vagy citromkarikával bolondítom.

 


 

 4.(70.)Köménymagos tojásleves buggyantott tojás betéttel

 

Hozzávalók

3,5 liter víz

fél dl olaj

1 ek köménymag

1 púpozott ek liszt

1 fej vöröshagyma

1 csokor petrezselyemzöld

1 ek vegeta

ízlés szerint só

1 mk fehér bors

1 kk pirospaprika

 

Elkészítés

Felhevítjük a fazékba az olajat, hozzáadjuk a köményt, picit pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzáadunk egy pupozott ek lisztet és a pirospaprikát, de vigyázzunk nehogy a paprika megégjen. Majd felöntjük forró vízzel, teszünk bele 1 fej hagymát és 15 -2o percig lassú tűzön főzzük, majd 8 db tojást egy tálba leütünk épphogy a villával kicsit szétkeverjük, pici sóval ízesitjük és a levesbe engedjük folyamatos keverés mellett. Ha felfőtt 5 percig főzzük majd a lángról le húzzuk.

 


 

 5.(92.) Gombaragu leves daragaluskával

 

Hozzávalók

1 csirkemell filé

10 dkg csiperke gomba

4-5 szelet szárított vargánya

1 zöldhagyma

40 dkg vegyes zöldség(sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, ami van otthon)

zöldpetrezselyem,

lestyánlevél

1 paradicsom

1 /2 paprika

só, bors

1 ek olaj.

 

Elkészítés

Az olajon megdinszteljük az apróra vágott zöldhagymát, paprikát, hozzátesszük a gombát, a fölszeletelt

zöldségeket ( borsót a végén tesszük bele), majd a felkockázott csirkemellet, megszórjuk petrezselyem zölddel addig pirítjuk ameddig a csirkemell is kifehéredik,fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a lestyánlevelet, a paradicsomot és vízzel felengedjük. Alacsony lángon főzzük, ha megpuhultak a zöldségek és a csirkemell kockák, beletesszük a borsót . Közben elkészítjük a daragaluskát.

(recept az egyéb ételek menüpont 10.(224.) szám alatt található!!)

 

 


 

 6.(128.)Potage Parmentier (Parmentier-leves)

 

Hozzávalók

3 közepes nagyságú póréhagyma
4 közepes nagyságú burgonya
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 leveskocka
6 csésze víz, só, bors (ízlés szerint)

Elkészités

Megtisztítjuk a pórehagymát és vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát meghámozzuk és felaprítjuk.

Egy nagyobb fedeles lábosban, közepes lángon felhevítjuk az olajat és a fokhagymát, beletesszük a póréhagymát és körülbelül tíz percig pirítjuk kavargatva, hogy oda ne süljön. Felöntjük vízzel, betesszük a krumplit és a leveskockát, sót, borsot, majd miután felforrt, lefedjük és 15-20 percig forraljuk. Ha a póréhagyma nem puhult volna meg, további 10 percig forraljuk.

Akik a krémlevest kedvelik, blenderrel krémesíthetik.


 

 

7.(129.)Sütőtök leves - Jasinszky módra

Hozzávalók

1 kisebb hokaido tök

kevés cukor vagy méz

1 l zöldség alaplé

4 cl tökmagolaj

2 dl tejszin

2 dl kókusztej

1 dl fehérbbor

pici gyömbér

só, fehér bors

habaráshoz rizs liszt granulátum

pár szem tökmag

 

Elkészités

Egy kisebb tököt kimagozunk daraboljuk és mint a sütötököt sütöben kevés cukorral vagy mézzel 190 fokon 15 percig karamelizáljuk. A zöldség alaplével, a tökmag olajat, tejszint, kókusz tejet ,fehehérbort egy kisebb reszelt gyömbért, izlés szerint sót, fehér borsot összedolgozzuk és további 30percig fözzük. A tököt süriteni lehet kis habarással, vagy rizs liszt granulátummal. A végén botmixszerel simára dolgozom majd átszüröm, tálalásnál adok hozzá pár szem piritott tökmagot es pár csepp tökmag olajat. a hokaido tököt ajánlom mivel ennek a töknek a hejja is fogyasztható

 

Kedves barátunk Jasinszky Zoltán receptje alapján!  

 


 

 8.(142.)Csülkös babgulyás gazdagon - csipetkével

 

Hozzávalók:

50-60 dkg kicsontozott bőrös csülök

30 dkg szárazbab

30 dkg sárgarépa

30 dkg fehér répa

30 dkg burgonya

2 fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

2 db zöldpaprika magház nélkül

só,bors

piros paprika

babérlevél

borókabogyó

petrezselyemzöld

A csipetkéhez:


1 tojás

annyi liszt, amennyit felvesz

Elkészítés:

A babot előző nap beáztatjuk.

A csülköt apró kockára vágjuk, a zsíros-bőrös részét beletesszük egy nagy fazékba, és kis olajon pörcösre pirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott egyik vöröshagymát, üvegesre dinszteljük, majd beletesszük az apróra vágott húst és a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, kb. 1 órát főzzük a hozzáadott fűszerekkel (1 fej hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, bors, babérlevél, borókabogyó, petrezselyemzöld).

Ha félig megfőtt a hús, megsózzuk, hozzáadjuk a babot, az apróra vágott petrezselymet, a sárgarépát, majd később a kockára vágott krumplit. A végén belecsipkedjük a tésztát.

Tálalás előtt kivesszük a hagymát, a paprikát és a zöldségzöldjét, melyeket jól kinyomkodunk a levesbe.

 


 

 9.(207.) Tárkonyos csirkeragu leves

 Hozzávalók

400 g csirkemell (filé)

1 db sárgarépa (nyers, nagyobb)

1 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb)

70 g zellergumó (nyers)

50 g vaj

1 közepes fej vöröshagyma

3 nagy csipet tárkony (friss, vagy szárított)

 fehérbors (őrölt), só

1500 ml alaplé - zöldség

150 ml tejföl (20%-os)

200 g zöldborsó


 

A csirkemelleket, és a répákat, zellert felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk egy lábasban, és a zöldségeket megpirítjuk rajta. Vöröshagymát aprítunk. A hagymát rádobjuk, és a felcsíkozott húsokat is. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízesítjük. Tárkonyt adunk hozzá, majd alaplével felöntjük. Mikor a zöldségek már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a zöldborsót is. Fél citrom levét nyomjuk bele. Liszttel simára keverjük a tejfölt egy habverővel. Azaz habarást készítünk. Kis adagokban evőkanállal hozzákeverünk a tejfölhöz a forró léből. Ez a hőkiegyenlítés, majd a tejfölös, kihígított habarást vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a leveshez keverjük. Mustár kerül a levesbe. A tejszínt beleöntjük, majd elzárjuk a tűzhelyet.

 10.(215.) Újházy-tyúkhúsleves

Hozzávalók

1,5-2 kg-os tyúk

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa /gyökér/

1 db kisebb zellergumó

zellerzöld

1/2 db karalábé

1/4 kelkáposzta

20 dkg zöldborsó

20 dkg gomba

20 dkg karfiol

1 db paprika

1 db paradicsom

1 fej vöröshagyma

5-6 gerezd fokhagyma

só, ételízesítő, egész bors

1 mk gyömbér

1 mk szerecsendió-virág

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát megmossuk, de a héját rajta hagyjuk.

A tyúkot megtisztítjuk, kívül-belül alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk.

Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát és a fűszereket. Az egész borsot és a fokhagymát tegyük teatojásba vagy fűszerzacskóba, így tegyük a levesbe. Főzzük kb. 1 órát kis lángon, majd adjuk hozzá a zöldségeket - a gomba, a zöldborsó és a karfiol kivételével. Ezeket 2-3 merőkanál levesben külön főzzük meg. Kis lángon csak gyöngyözve forraljuk a levest.

Ha a tyúk megpuhult, zárjuk el a lángot, és a levest pihentessük fél órát, majd óvatosan szűrjük át.

A zöldségeket vágjuk össze ízlés szerint. A tyúkot darabolva vagy kicsontozva, a húst metéltre vágva tehetjük a levesbe. Betétnek külön főzzünk ki csigatésztát vagy cérnametéltet. 

 


 

 11.(216.) Jókai bableves

Hozzávalók:

60 dkg füstölt sertéscsülök

3 pár debreceni kolbász 20 dkg szárazbab

10 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

fél zeller

5 dkg liszt

1 vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 dl tejföl

olaj, fűszerpaprika, 

csipetketészta

 

Elkészités

A babot előző este áztasd be, majd a csülökkel együtt tedd fel főni körülbelül két liter vízbe. Add hozzá a megtisztított, egyben hagyott répát, zellert és kolbászt, és lassú tűzön főzd puhára. Ekkor szedj ki belőle mindent, kivéve a babot, a csülökhúst kockázd, a kolbászt karikázd fel. Kevés zsíron készíts rántást a hagymából, a fokhagymából és a pirospaprikából, majd ezzel sűrítsd be alevest. Tedd vissza a csülköt és a kolbászt, majd főzd bele a csipetkét. Tejföllel meglocsolva tálald.


 

 


 

 12.(217.) Halászlé (alaprecept)

Hozzávalók 4 személyre:

1,6 kg ponty

5 fej vöröshagyma

1 paradicsom

1 paprika

2 csapott evőkanál édes pirospaprika

 

Előkészítés: A pontyot megtisztítjuk, megmossuk, fejét (szemet, kopoltyút és az ún. keserűfogat eltávolítjuk), farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, letakarjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk.

Elkészítés: A hal csontjait, a farkát és a fejét fazékba rakjuk, ráöntünk kb. 2 liter vizet és belerakjuk a hagymát. A paradicsomot és a paprikát (félbevághatjuk) hozzáadjuk, sózzuk, fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2 órát főzzük. Utána az alaplevet leszűrjük, átpasszírozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és újra fölforraljuk. Belerakjuk a haldarabokat, végül kb. 8 perc alatt rázogatva (ha keverjük, a halhús összetörhet) megfőzzük.

 


 

 13.(12.) Gulyásleves    

Hozzávalók

A leveshez

60 dkg marhalábszár

30 dkg vöröshagyma

2 nagy db sárgarépa

1 nagy db fehérrépa

1 kis db zeller

40 dkg burgonya (tisztított)

1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)

0.5 ek csípős fűszerpaprika

1 ek  (csapott)

1 teáskanál őrölt fűszerkömény

2 db babérlevél

1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)

1 kis db paradicsom

1 db tv paprika

3 gerezd fokhagyma (magyar)

2 ek sertészsír (mangalica)

0.5 csokor petrezselyem

5 db zellerlevél

A csipetkéhez

1 db tojás

80 g finomliszt

1 teáskanál 

 

Elkészités

A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.

A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.

Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.

Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.

Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.

Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.