Leveseim receptjei
Megjegyzés: a zárójelben lévő szám a tartalomjegyzékben szereplő étel recept száma !
Tartalomjegyzék
1.-20.Gyümölcs leves( meggyel és mentával)
2.-23.Kápia paprika krémleves
3.-42.Palóc leves
4.-70.Köménymagos tojásleves buggyantott tojás betéttel
5.-92.Gombaragu leves daragaluskával
6.-128.Pottage Parmentier
7.-129.Sütőtök leves - Jasinszky módra
8.-142.Csülkös babgulyás gazdagon - csipetkével
9.-207.Tárkonyos csirkeragu leves
10.-215.Újházy-tyúkhúsleves
11.-216.Jókai bableves
12.-217.Halászlé
13.-12.Gulyásleves
1.(20.)Gyümölcs leves( meggyel és mentával)
Hozzávalók:
1 kg kimagozott meggy( vagy 3 üveg befőtt)
4 dl tejszín
5 dk liszt
5 citrom leve
3 dk egész fahéj
1 dk egész szegfűszeg
15dk cukor ( vagy ízlés szerint)
Elkészítés.
Én így készítem tegyél fel főni 4 dl vízben fahéjat szegfűszeget 15 percre .Ha már jól kiadták az ízüket szűrjük le a fűszerkivonatot 1o dl vízhez. Szórd bele a cukrot és amikor felforrt mehet bele a meggy. Tejszínből és lisztből habarást készítünk csomómentesen .amit óvatosan a leveshez keverünk .Ha felforrt a levesünk hagyjuk kihűlni . Közben 4 citromlevet kicsavarunk .Egy edénybe szedünk a kihűlt levesünkből és beletesszük a kicsavart citromot. Összekeverjük . Ha szép sima nem kapta össze akkor hozzáöntjük a levesünkhöz .Megkóstoljuk és ízlésünknek megfelelően még cukrozzuk,vagy felöntjük egy kis 1oo% citromlével. Majd hűtőbe tesszük . Tálaláskor mentalevéllel, citromfűvel, citromkarikával esetleg tejszínhabbal díszítjük.
2.(23.)Kápia paprika krémleves
Hozzávalók (4 főre)
6 db piros érett paprika
3 gerezd fokhagyma
1 db hagyma ha lehet (charlott)
1 liter szárnyas alaplé
4 ek. olíva olaj ( kukorica olaj)
fehér bors.
só ízlés szerint.
Elkészítés:
A paprikákat sütőpapíron a sütőbe 22o fokon megsütjük Sütés közben párszor megforgatjuk ,hogy egyenletesen barnuljon a bőre .Ha megsült kiszedjük egy tányérra, lefóliázzuk légmentesen a hűtőbe tesszük 2o percre .Így könnyen le jön róla a bőre ..Ha kihűlt a magházat és a bőrét eltávolítjuk és a paprika húsát kockákra vágjuk .A hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk és olíva olajon üvegesre dinszteljük..Egy kisebb fazékba elkészítjük a csirke alaplevet beletesszük a dinsztelt hagymánkat és a darabokra vágott paprikát ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Aki szereti tejföllel bolondíthatja .Az összes hozzávalókat botmixerrel jól össze dolgozzuk,,hogy a textúrája szép sima selymes legyen. Majd összeforraljuk. Elkészült a gyönyörű levesünk Ízlés szerint tálaljuk és díszitjük.
3.(42.)Palóc leves
Hozzávalók:
5o dkg sertéslapocka
2 db sárgarépa
4o dkg zöldbab
1 petrezselyem gyökér
1 vöröshagyma
4 db krumpli
1 füszerpaprika
2 db babérlevél
1 kk vegeta
1 kk pirospaprika
4 ek olaj
1 piros paradicsom
1 TVpaprika
só ,bors ízlés szerint.
Elkészítés:
A húst előkészítem, kockákra vágom, hagymát a lábosba apró kockákra metélem és üvegesre dinsztelem, félrehúzom, hogy leálljon a fövése és beleteszem a pirospaprikát megkeverem, ráhelyezem a húst felöntöm meleg vízzel és fűszerezem, ha a hús félig megfőtt hozzáadjuk az előkészített apróra vágott zöldségeket és lassú tűzön készre főzöm. A tejfölt egy edénybe egy púpozott kanál liszttel csomómentesre keverek, felöntöm egy kevés levessel, simára dolgozom, majd a többi léhez öntöm, összeforralom és petrezselyem zölddel tálalom.Pici ecettel vagy citromkarikával bolondítom.
4.(70.)Köménymagos tojásleves buggyantott tojás betéttel
Hozzávalók
3,5 liter víz
fél dl olaj
1 ek köménymag
1 púpozott ek liszt
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 ek vegeta
ízlés szerint só
1 mk fehér bors
1 kk pirospaprika
Elkészítés
Felhevítjük a fazékba az olajat, hozzáadjuk a köményt, picit pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzáadunk egy pupozott ek lisztet és a pirospaprikát, de vigyázzunk nehogy a paprika megégjen. Majd felöntjük forró vízzel, teszünk bele 1 fej hagymát és 15 -2o percig lassú tűzön főzzük, majd 8 db tojást egy tálba leütünk épphogy a villával kicsit szétkeverjük, pici sóval ízesitjük és a levesbe engedjük folyamatos keverés mellett. Ha felfőtt 5 percig főzzük majd a lángról le húzzuk.
5.(92.) Gombaragu leves daragaluskával
Hozzávalók
1 csirkemell filé
10 dkg csiperke gomba
4-5 szelet szárított vargánya
1 zöldhagyma
40 dkg vegyes zöldség(sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, ami van otthon)
zöldpetrezselyem,
lestyánlevél
1 paradicsom
1 /2 paprika
só, bors
1 ek olaj.
Elkészítés
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott zöldhagymát, paprikát, hozzátesszük a gombát, a fölszeletelt
zöldségeket ( borsót a végén tesszük bele), majd a felkockázott csirkemellet, megszórjuk petrezselyem zölddel addig pirítjuk ameddig a csirkemell is kifehéredik,fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a lestyánlevelet, a paradicsomot és vízzel felengedjük. Alacsony lángon főzzük, ha megpuhultak a zöldségek és a csirkemell kockák, beletesszük a borsót . Közben elkészítjük a daragaluskát.
(recept az egyéb ételek menüpont 10.(224.) szám alatt található!!)
6.(128.)Potage Parmentier (Parmentier-leves)
Hozzávalók
3 közepes nagyságú póréhagyma
4 közepes nagyságú burgonya
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 leveskocka
6 csésze víz, só, bors (ízlés szerint)
Elkészités
Megtisztítjuk a pórehagymát és vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát meghámozzuk és felaprítjuk.
Egy nagyobb fedeles lábosban, közepes lángon felhevítjuk az olajat és a fokhagymát, beletesszük a póréhagymát és körülbelül tíz percig pirítjuk kavargatva, hogy oda ne süljön. Felöntjük vízzel, betesszük a krumplit és a leveskockát, sót, borsot, majd miután felforrt, lefedjük és 15-20 percig forraljuk. Ha a póréhagyma nem puhult volna meg, további 10 percig forraljuk.
Akik a krémlevest kedvelik, blenderrel krémesíthetik.
Hozzávalók
1 kisebb hokaido tök
kevés cukor vagy méz
1 l zöldség alaplé
4 cl tökmagolaj
2 dl tejszin
2 dl kókusztej
1 dl fehérbbor
pici gyömbér
só, fehér bors
habaráshoz rizs liszt granulátum
pár szem tökmag
Elkészités
Egy kisebb tököt kimagozunk daraboljuk és mint a sütötököt sütöben kevés cukorral vagy mézzel 190 fokon 15 percig karamelizáljuk. A zöldség alaplével, a tökmag olajat, tejszint, kókusz tejet ,fehehérbort egy kisebb reszelt gyömbért, izlés szerint sót, fehér borsot összedolgozzuk és további 30percig fözzük. A tököt süriteni lehet kis habarással, vagy rizs liszt granulátummal. A végén botmixszerel simára dolgozom majd átszüröm, tálalásnál adok hozzá pár szem piritott tökmagot es pár csepp tökmag olajat. a hokaido tököt ajánlom mivel ennek a töknek a hejja is fogyasztható
Kedves barátunk Jasinszky Zoltán receptje alapján!
8.(142.)Csülkös babgulyás gazdagon - csipetkével
50-60 dkg kicsontozott bőrös csülök
30 dkg szárazbab
30 dkg sárgarépa
30 dkg fehér répa
30 dkg burgonya
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika magház nélkül
só,bors
piros paprika
babérlevél
petrezselyemzöld
A csipetkéhez:
1 tojás
só
annyi liszt, amennyit felvesz
A babot előző nap beáztatjuk.
A csülköt apró kockára vágjuk, a zsíros-bőrös részét beletesszük egy nagy fazékba, és kis olajon pörcösre pirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott egyik vöröshagymát, üvegesre dinszteljük, majd beletesszük az apróra vágott húst és a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, kb. 1 órát főzzük a hozzáadott fűszerekkel (1 fej hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, bors, babérlevél, borókabogyó, petrezselyemzöld).
Ha félig megfőtt a hús, megsózzuk, hozzáadjuk a babot, az apróra vágott petrezselymet, a sárgarépát, majd később a kockára vágott krumplit. A végén belecsipkedjük a tésztát.
Tálalás előtt kivesszük a hagymát, a paprikát és a zöldségzöldjét, melyeket jól kinyomkodunk a levesbe.
9.(207.) Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók
400 g csirkemell (filé)
1 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
1 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb)
70 g zellergumó (nyers)
50 g vaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 nagy csipet tárkony (friss, vagy szárított)
1500 ml alaplé - zöldség
150 ml tejföl (20%-os)
200 g zöldborsó
A csirkemelleket, és a répákat, zellert felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk egy lábasban, és a zöldségeket megpirítjuk rajta. Vöröshagymát aprítunk. A hagymát rádobjuk, és a felcsíkozott húsokat is. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízesítjük. Tárkonyt adunk hozzá, majd alaplével felöntjük. Mikor a zöldségek már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a zöldborsót is. Fél citrom levét nyomjuk bele. Liszttel simára keverjük a tejfölt egy habverővel. Azaz habarást készítünk. Kis adagokban evőkanállal hozzákeverünk a tejfölhöz a forró léből. Ez a hőkiegyenlítés, majd a tejfölös, kihígított habarást vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a leveshez keverjük. Mustár kerül a levesbe. A tejszínt beleöntjük, majd elzárjuk a tűzhelyet.
10.(215.) Újházy-tyúkhúsleves
Hozzávalók
1,5-2 kg-os tyúk
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa /gyökér/
1 db kisebb zellergumó
zellerzöld
1/2 db karalábé
1/4 kelkáposzta
20 dkg zöldborsó
20 dkg gomba
20 dkg karfiol
1 db paprika
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
só, ételízesítő, egész bors
1 mk gyömbér
1 mk szerecsendió-virág
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát megmossuk, de a héját rajta hagyjuk.
A tyúkot megtisztítjuk, kívül-belül alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk.
Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát és a fűszereket. Az egész borsot és a fokhagymát tegyük teatojásba vagy fűszerzacskóba, így tegyük a levesbe. Főzzük kb. 1 órát kis lángon, majd adjuk hozzá a zöldségeket - a gomba, a zöldborsó és a karfiol kivételével. Ezeket 2-3 merőkanál levesben külön főzzük meg. Kis lángon csak gyöngyözve forraljuk a levest.
Ha a tyúk megpuhult, zárjuk el a lángot, és a levest pihentessük fél órát, majd óvatosan szűrjük át.
A zöldségeket vágjuk össze ízlés szerint. A tyúkot darabolva vagy kicsontozva, a húst metéltre vágva tehetjük a levesbe. Betétnek külön főzzünk ki csigatésztát vagy cérnametéltet.
11.(216.) Jókai bableves
Hozzávalók:
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
fél zeller
5 dkg liszt
1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
olaj, fűszerpaprika, só
csipetketészta
Elkészités
A babot előző este áztasd be, majd a csülökkel együtt tedd fel főni körülbelül két liter vízbe. Add hozzá a megtisztított, egyben hagyott répát, zellert és kolbászt, és lassú tűzön főzd puhára. Ekkor szedj ki belőle mindent, kivéve a babot, a csülökhúst kockázd, a kolbászt karikázd fel. Kevés zsíron készíts rántást a hagymából, a fokhagymából és a pirospaprikából, majd ezzel sűrítsd be alevest. Tedd vissza a csülköt és a kolbászt, majd főzd bele a csipetkét. Tejföllel meglocsolva tálald.
12.(217.) Halászlé (alaprecept)
Hozzávalók 4 személyre:
1,6 kg ponty
5 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
2 csapott evőkanál édes pirospaprika
Előkészítés: A pontyot megtisztítjuk, megmossuk, fejét (szemet, kopoltyút és az ún. keserűfogat eltávolítjuk), farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, letakarjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk.
Elkészítés: A hal csontjait, a farkát és a fejét fazékba rakjuk, ráöntünk kb. 2 liter vizet és belerakjuk a hagymát. A paradicsomot és a paprikát (félbevághatjuk) hozzáadjuk, sózzuk, fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2 órát főzzük. Utána az alaplevet leszűrjük, átpasszírozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és újra fölforraljuk. Belerakjuk a haldarabokat, végül kb. 8 perc alatt rázogatva (ha keverjük, a halhús összetörhet) megfőzzük.
13.(12.) Gulyásleves
Hozzávalók
60 dkg marhalábszár
30 dkg vöröshagyma
2 nagy db sárgarépa
1 nagy db fehérrépa
1 kis db zeller
40 dkg burgonya (tisztított)
1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
0.5 ek csípős fűszerpaprika
1 ek só (csapott)
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
2 db babérlevél
1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)
1 kis db paradicsom
1 db tv paprika
3 gerezd fokhagyma (magyar)
2 ek sertészsír (mangalica)
0.5 csokor petrezselyem
5 db zellerlevél
1 db tojás
80 g finomliszt
1 teáskanál só
Elkészités
A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.