Saláta, előétel receptek Megjegyzés: a zárójelben lévő szám a tartalomjegyzékben szereplő étel recept száma !!
Tartalomjegyzék
1.-4.Kaszinó tojás
2.-5.Francia saláta.
3.-22.Salátatál.
4.-59.Párolt savanyú káposzta
5.-84.Cukrozott salátalevél
6.-100.KFC káposztasaláta
7.-147.Mozzarella saláta
8.-152.Húsvéti sárga túró vagy édes túró
9.-192.Húsvéti sonkás kosár
1.(4.)Kaszinó tojás
Hozzávalók
4 db tojás
3 db cékla
1evők. majonéz
1 tubus lazackrém
fél mokkásk. bors
Elkészítés:
A céklát felteszed főni,a festéshez. Ha megfőtt sárgarépareszelőn le reszeljük Hagyjuk állni míg levet ereszt.Majd jó erősen kinyomjuk leszűrjük majd a tojásokat 15 percre beleforgatjuk.
.Ha szép szint kapott óvatosan papírtörlőre kiszedjük,majd éles késsel ketté vágjuk,
A sárgákat külön tálban kevés majonézzel lazackrémmel pici fehér
borssal,krémesre keverjük .és a tojásokba töltjük. Petrezselyemzölddel és kaviárral díszítjük
A megmaradt fehér tojásokat szintén ketté vágjuk,,és francia
salátával megtöltjük. Tetejét tojássárgájával pici snidlinggel díszítjük
Ízlés szerint tálaljuk.....
2.(5.)Francia saláta.
Hozzávalók:
5 db tenyérnyi krumpli,
2 db hagyma
25 dkg nosztalgiapárizsi
2 kicsi doboz bonduell zöldborsó,
6 db csemeguborka,
6 db főtt kemény tojás
2 db sárgarépa
3 dl hellman's majonéz
1.5 nagydoboz danon tejföl
Ízlés szerint fehér bors és só.
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük,meghámozzuk és minden hozzávalóval, kis kockára vágjuk,hozzáadjuk a zöldborsót, majonézt, fehér borsot ízlés szerint a sót
és a tejfölt. Óvatosan összekeverjük ,hogy átjárják egymást az ízek..
Az elkészített salátánkat hűtőbe tesszük és egy éjszakát pihentetjük .Majd pirítós kenyérrel tálaljuk és ízlés szerint
díszítjük.
Franciasaláta salátalevél kosárban
Hozzávalók a kosárhoz
20 dkg kerek sonka
1 csomag ropi
zöld hagyma szár
pár saláta levél
3.(22.)Salátatál.
Hozzávalók:
5 szem Paradicsom
1 kígyó uborka
2 fej lila hagyma,
1 doboz mini mozzarella sajt
2o szem mini koktél paradicsom.
pár csepp olíva olaj
kevés balzsamecet.
4.(59.)Párolt savanyú káposzta.
Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta
1dl fehér bor
1 fej vöröshagyma
1 mk őrölt kömény
1 mk cukor
2 ek olaj
szükség szerint só
Elkészítés.
Serpenyőben olajat hevítünk , a megtisztított apróra felkockázott hagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a savanyú káposztát, teszünk rá egy kevés borsot, köményt, 1 mk cukrot és a fehérbort és fedő alatt készre pároljuk. Pörköltökhöz tálalhatjuk.
5.(84.)Cukrozott salátalevél
Elkészítés
2 fej salátát leveleire szedjük meg mossuk majd egy tálba helyezzük .Veszünk 5 dl hideg vizet hozzáadunk ízlés szerint cukrot fehér borsot és 2o% étel ecetet, megkóstoljuk mikor kellemesen édes savanykás ráöntjük a salátalevélre, megforgatjuk benne, szórunk még rá egy marék kristálycukrot és tálalhatjuk a pörkölthöz,vagy különböző sűlt rántott ételekhez.
6.(100.)KFC káposztasaláta
1 fej felkockázott káposzta
1 kockára vágott sárgarépa
2 evőkanál darált hagyma
1 evőkanál kristálycukor
fél teáskanál só
csipetnyi bors
0,5 dl tej
1,5 dl majonéz
1 evőkanál ecet
2 evőkanál citromlé
A káposztát és a répát egy tálba tesszük, hozzákeverjük a hagymát is. A többi hozzávalót egy kis edénybe öntjük és jól összekeverjük, majd ráöntjük a zöldségekre és jól összedolgozzuk, hogy mindenhova jusson, ezt követően hűtőbe tesszük és hagyjuk egy kicsit állni, majd kínálhatjuk.
7.(147.) Mozzarella saláta
1 db nagy paradicsom
1 zacskó mozzarella
saláta levél
ecetes, cukros öntet
8.(152.)Húsvéti sárga túró vagy édes túró
Különleges kurriózum.
Sokan úgy tudják, hogy szabolcsi eredetű, de nagyon sok helyen alföldinek írják. Igazából egy ősrégi húsvéti Erdélyi ételről van szó ami elsősorban Szabolcs-Szatmárban terjedt el és szinte minden házban kötelező elkésziteni az ünnepekre.
Ezt az ételt elsősorban a görög katolikusok készítik, de fontos leszögezni, hogy nem a valláshoz köthető az eredete.
Férjem görög katolikus, és a nagymamája, később az édesanyja készitette, sajnos most már nekem a feladatom a húsvéti sárga túró elkészitése. Minden pászkaszenteléskor vitték a szép, sárga édességet magunkkal a templomba megszentelni. Szeretteim jutnak az eszembe, ahogy ott álltak a tűzhelynél és "főzték" ezt a finomságot.
Az elkészítése rém egyszerű. Ahány dl tej (lehetőség szerint házi), annyi tojás, kevés cukor, csipet só, mazsola. Van ahol fahéjat vagy citrom héját is reszelnek bele. Fahéjat azért nem szabad tenni bele, mert elszürkiti, a citromhéj pedig megkeseriti. Ellenben ami elengedhetetlen benne az a vanilia kikapart bele.
Kis tüzön kell csinálni lassu kavargatással!
Ezt az adagot másfél liter házi tejből készítettem. Feltettem a 1,5 liter tejet forrni egy csipet sóval, 3 ek. cukorral. Egy tálba felütöttem a 15 tojást és egy villával elkevertem, de csak annyira, hogy a sárgája szétmenjen. Nem szabad habosítani, akkor ugyanis nem lesznek a kész túróban fehér részek.
Amint mozogni kezd a tej beleöntöm a tojást és állandó, óvatos kevergetés mellett addig főzöm, míg összemegy, a savó kicsapódik. Ez pár perc. Egy levesszűrőt kibélelek egy tiszta ruhával, beleöntöm a túrót. A ruha széleit összefogom, elkötöm és fellógatom. Én este szoktam csinálni és reggelre szépen kicsöpög. Ezután kibontom és hűtőben tárolom, illetve a húsvétkor szokásos ételekkel tálalom (kalács, sonka, fött tojás, stb)
A mai nem értem, hogy miért nem vált ismertebbé az egész országban.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
9.(192.) Húsvéti sonka kosár
Hozzávalók
1 csomag leveles tészta
50 dkg darált hús
2 szelet kenyér
1 fej hagyma
1 kis fej fokhagyma
só
bors
vegeta
olaj
pirospaprika
1 tojás
1 tojás sárgája
20 dkg füstölt sonka apróra vágva
1 kis üveges champion gomba
főtt rizs (elhagyható)
Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk az egész tojást, a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát, a tejbe áztatott, és kinyomkodott kenyeret. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, és hozzáadjuk a fasírthoz. Alaposan elkeverjük.
A húsmasszából vizes kézzel egy nagy, úszógumi szerű belül lyukas formát készítünk.
A leveles tésztát kinyújtjuk, apró csíkokra vágjuk, és kosárformát formázunk belőle. (Fontos, hogy a belseje üreges maradjon.) Először alulról felfelé rakjuk a csíkokat, ráhelyezzük a húst, majd hosszabb csíkokat vágunk és befonjuk a kosár (a fasírt) oldalát vele. Végül 4 hosszabb csíkot összesodrunk ez lesz a kosár füle. Az egészet lekenjük a tojássárgájával.
Kb sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Mikor kihűlt, egy nagy tányérra tesszük.
A sonkát olajon kb 10 percig. Először megtöltjük a kosarat főtt rizzsel, rá halmozzuk a sonkát, majd olajon párolt fűszerezett gombával töltjük meg.
A fülét egyszerűen csak szúrjuk bele.