Kenyér, péksütemény receptjeim Megjegyzés: a zárójelben lévő szám a tartalomjegyzékben szereplő étel recept száma !!
Tartalomjegyzék
1.-44.Francia kenyér
2.-98.Házi ropogós kenyér
3.-110.Burgonyás kenyér , kenyérmaggal sütve
4.-117.Zürichi kenyér
5.-119.Gyors fehér kenyér dagasztás nélkül.
6.-120.Kenyér kovász I.
7.-125.Kenyér kovász II.
8.-121.Öregtészta- kenyér dagasztáshoz
9.-124.Falusi kenyér
10.-163.A jó fehér kenyér
11.-164.Sós, tejfölös kifli
12.-61.Joghurtos kifli
13.-113.Kakaós foszlós kalács kerek jénaiba
14.-167.Sós kifli
15.-168.Zsemle
16.-194.Igazi sós kifli
17.-195.Parasztkenyér
18.-204.Tejes kifli
1.(44.)Francia kenyér
borsó nagyságnyi élesztő.
Kovász előkészítése:
A hozzávalókat alaposan elkeverjük, A tálat lefedjük és éjszakára a konyha pulton hagyjuk.
Tészta
3o dkg BL 8o kenyérliszt
Összes kovász
3o dkg BL8o kenyér liszt
1,5 dl víz
2 tk só
5 ek olaj
5 g élesztő
Elkészítés:
A tálba tesszük az összes hozzávalót és 2o percig hólyagosra dagasztjuk .Cipót formálunk belőle és kiolajozott kelesztő tálba tesszük. 2o percenként áthajtogatjuk kétszer 2o percig pihentetjük, majd lisztezett deszkára öntjük óvatosan téglalap formára igazítjuk, oldalról behajtjuk a széleket és alaposan lenyomkodjuk, majd fentről hajtjuk vissza a tésztát és ezt is le nyomkodjuk, majd lentről is középre hajtjuk és alaposan le nyomkodjuk. Ezután félbe hajtjuk és tenyerünk puha részével a széleket alaposan össze nyomkodjuk. Finoman megsodorjuk és liszttel meghintett kelesztő tálba tesszük. Fejjel lefelé 1,5 órát kelesztjük, míg duplájára nő . Akkor jó ha az összenyomkodott része kissé berepedezik.!! Ezalatt az idő alatt a sütőben lévő tepsit átforrósítjuk 25o fokra . A megkelt tésztát egy kenyérlapátra fordítjuk vízzel lepermetezzük,
pengével megvágjuk akár kettőt átlósan, akár hosszába .és a forró tepsibe csusztatjuk. 22o-23o fokon 45-5o percig készre sütjük, végül ropogós kenyerünket rácsra tesszük, ha kenyerünk kihűlt Isten áldásával megszeljük..
2.(98.)Házi ropogós kenyér
Hozzávalók
4 csésze liszt a csésze 2,5 dl-es (kenyérliszt, teljes kiőrlésű, Graham, rozs stb. ízlés szerint vegyítve)
1 teáskanál porélesztő
2 teáskanál só
2 csésze víz
Elkészítése
A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a vizet, mindezt jól elkeverem (inkább lágy ragadós, mintsem gyúrható tésztát kapunk), majd 12 órát pihenni hagyjuk (én este összekészítettem és reggel sütöttem). Lisztezett lapítóra kiborítom majd lisztezett kézzel a széleitől meghajtogatom és pihenni hagyom, amíg a sütő bemelegszik. A sütőt és az edényt (ez lehet jénai vagy bármilyen más minek födele van) bemelegítem (én 250 fokra állítottam), majd egy kis vajat tettem az edény aljára és körbe forgattam, míg szétolvadt, beleemeltem a tésztát és kb. 45 percig fedő alatt sütöttem. Ha még nem pirult meg szépen akkor még kb. 5-10 percig fedő nélkül tovább sütöm. Mivel minden sütő másképpen melegszik nem árt szúrópróbával közben ellenőrizni.
Igény szerint lehet még különböző magokat hozzáadni, Olivát, krumplit, stb.
3.(110.)Burgonyás kenyér , kenyérmaggal sütve
Hozzávalók (az előtésztához)
10 dkg kenyérmag
10 dkg BL 80 kenyérliszt
1 dl langyos víz
Továbbá:
Az előző kenyérből elvett kenyérmagot a liszttel és a vízzel kikeverjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni másnap reggelig. A többi hozzávalóból kissé lágyabb kenyértésztát dagasztunk. Letakarva 30 percet pihentetjük, majd félóránként 2-3-szor átgyúrjuk. A megkelt tésztát óvatosan megformázzuk, konyharuhával bélelt, lisztezett kelesztőkosárba rakjuk, és újra 1-1,5 órát kelesztjük. A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük, a tésztát belefordítjuk. Lefedve 250 fokon 30 percet, majd a hőt 200 fokra mérsékelve további 15 percet sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Tipp: ez a kenyér nem tartalmaz élesztőt, a kelési idő hosszabb, de a kenyér sokkal ízletesebb, nem morzsálódik, és tovább eláll.
4.(117.)Zürichi kenyér
Ropogós a héja, finom, foszlós a belseje és még három nap múlva is teljesen puha.
Kezdő kenyérsütőknek is bátran ajánlom, egyszerű és elronthatatlan recept.
Hozzávalók
A kovászhoz
250 g finom- vagy kenyérliszt
6 g friss élesztő
165 ml víz
A kenyérhez
a kovász teljes mennyisége
375 g finom-vagy kenyérliszt
210 ml víz
10 g friss élesztő
1 kockacukor
15 g só
25 g vaj
2 ek burgonyapehely (vagy plusz 2 ek liszt)
Elkészités
A kovászt előző este, vagy ha esti sütést tervezünk, akkor aznap reggel készítjük el.
Ehhez a hozzávalókat egyszerűen elkeverjük, kézzel kicsit átgyúrjuk, majd lefedve a kenyér készítéséig állni hagyjuk.A kenyérhez tálba mérjük a lisztet, a sót, a vajat, a burgonyapelyhet és hozzáadjuk a kovász teljes mennyiségét.
100 ml langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, beledobjuk a kockacukrot, elkeverjük az egészet és megvárjuk amíg hab képződik a tetején.
Az így felfuttatott élesztőt a maradék langyos vízzel a tálba öntjük, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Addig dagasztjuk, amíg szép fényes és sima felületű tésztát nem kapunk.
Használhatunk dagasztógépet, de kézzel sem tart sokáig.
A tésztát lefedve 20 percet pihentetjük, kicsit átgyúrjuk és újabb 20 perc pihentetés után lisztezett munkafelületre borítjuk, alaposan átgyúrjuk, hogy a levegőbuborékok távozhassanak.
Hosszúkás vagy kerek alakúra formázzuk a tésztát, és egy nagyobb méretű (8 liter), sütőpapírral bélelt jénai tál aljába helyezzük, rátesszük a tetőt és duplájára kelesztjük.
A sütőt 200 fokra melegítjük. A kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen keresztben bevágjuk és vízzel bespricceljük. A jénai tetejét is bevizezzük belülről, majd befedjük a kenyeret és a forró sütőbe toljuk.
Ha a kenyér elérte a végleges méretét, azaz már nem kel tovább (30-40 perc), levesszük a tetőt, és a továbbiakban így sütjük készre.
A sütőből kivéve egy ecset segítségével vízzel átkenjük a kenyeret. 30-40 perc múlva szép cserepes lesz és ha langyosra hűlt, megvághatjuk.
5.(119.)Gyors fehér kenyér dagasztás nélkül
Hozzávalók
45 dkg sima liszt
15 dkg rétes liszt
7 grm szárított élesztő
2 tk só
5 dl víz
Elkészítés
A világ legegyszerűbb kenyere .Nagyon finom .én mindig ezt sütöm ha sietek és az asztalra friss kenyeret szeretnék tenni. Mindenkinek ajánlom aki megszeretné sütni saját kenyerét.
A sima lisztet,réteslisztet, szárított élesztőt, sót ,és a vizet egyneművé kavarjuk Letakarjuk tiszta törlő kendővel. Száraz meleg helyre tesszük és 14 óra hosszát kelni hagyjuk. (én este szoktam összeállítani). Reggel lisztezett lapra borítom kicsit megnyújtom a kezemmel, el igazgatom. Először a jobb oldalát hajtom fel,majd a baloldalát,kicsit lenyomkodom a hajtásoknál. Megfordítom és utána a két oldalát hajtom fel. Megformázom (a hajtás alulra kerüljön),hogy szép formás kenyerünk legyen. és sütőpapírra teszem, így könnyebb a tésztát a sütőedénybe tenni, hagyom pihenni 15 percet. A sütőt 25o fokra beállítom a sütőedényt rácsra teszem , hagyom forrósodni míg kell a tészta, ha felforrósodott az edényt kiemelem a sütőből és a tésztát bele vagyis a sütőpapírral együtt helyére tesszük. Tetejét óvatosan ízlés szerint megvágjuk, kissé meglisztezzük, majd kezünkkel 2- 3-szor vizzel lespricceljük, fóliával betakarjuk és 45-60 percig sütjük. A 30. percnél a fóliát levesszük a kenyerünkről, hogy szépen piruljon. A Jó Isten áldásával fogyszthatjuk.
6.(120.)Kenyér kovász I.
Hozzávalók
1o dkg Bl-8o kenyérliszt
1o dkg tönyköly rozsliszt
2 dl víz
Borsó nagyságú élesztő
Elkészítés
a hozzávalókat összedolgozzuk és a hűtőbe tesszük 12 órára. Lefedve tároljuk.
Kenyér dagasztáskor felhasználjuk.
7.(125.)Kenyér kovász II.
Kovász készitése
1. Egy befőttes üvegbe vagy zárható tetejű edénybe tegyünk 3 evőkanál teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet, és adjunk hozzá 3 evőkanál kb. 40 fokos vizet. Jól keverjük el, zárjuk le és melegebb helyen hagyjuk állni 48 órát.
2. Adjunk a keverékhez, amelynek már kissé savanykás illata van, ismét 3 evőkanál lisztet és 3evőkanál langyos vizet, zárjuk le és hagyjuk állni 24 órát.
3. Adjunk a keverékhez 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet, jól keverjük el és ismét hagyjuk egy napot állni. Kész a használható kovász. Mindig annyi liszttel és vízzel pótoljuk, amennyit elvettünk belőle a kenyérsütéshez, így sosem fogy el a kovászunk.
8.(121.)Öregtészta- kenyér (dagasztáshoz)
Hozzávalók
3 dl langyos víz
csipet só
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkgfriss élesztő
5o dkg finom liszt
Elkészités
Gépben 2o percig dagasztom. (kézzel a duplája) ,majd hagyom,hogy alaposan túlkeljen, hűvös helyre teszem és 12 óráig pihentetem. Ekkor gombócot formálok belőle és egy tálba teszem, letakarom és a hűtőbe tárolom .Ha kenyeret, zsemlét, kiflit sütök ezt adom a liszthez élesztő helyett. Kb 2o dkg kell egy kenyér dagasztásához.
9.(124.)Falusi kenyér
30 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. sikér
3 dl langyos víz
4 dkg friss élesztő
2 ek. ecet
2 ek. zsír
2 tk. cukor
2 tk. só
Elkészités
A langyos vízhez adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Amíg felfut, szitáljuk át lisztet, adjuk hozzá a sikért, és a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, öntsük hozzá a szárazanyagokhoz, keverjünk rajta párt fakanállal, majd elektromos mixerrel, dagasztókarral dagasszuk sima, hólyagos tésztává. Akkor jó, ha egynemű már a tészta, és oldalt elválik az edény falától.
Takarjuk le egy ruhával, és meleg, hutamentes helyen hagyjuk duplájára kelni 45-50 percig. Vegyük ki a tésztát, és lisztezett nyújtódeszkán alaposan gyúrjuk át, és formázzuk cipóvá. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és hagyjuk kelni további 35-40 percet. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 10 perc után 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. 35-40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a kenyér tetejét kenjük meg meleg vízzel kétszer, 5 perces időközönként, így ropogós lesz a héja.
10.(163.) A jó fehér kenyér
Kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovászhoz valókat bele tenni egy tálba és fakanállal mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverni.
Beborítani, letakarni.
Hozzávalók.
Kovász:
250 ml víz
250 gr BL 55 liszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
6 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)
+ a kovász
Elkészités
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie.
Fontos!!! A dagasztás után liszt nem érheti.
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.
Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű, szép és finom kenyerünk lesz.
11.(164.)Sós, tejfölös kifli
Hozzávalók
Sós, tejfölös kifli
50 dkg liszt
3 dkg lágy vaj
1 dl tejföl
2 teáskanál só( lehet kevesebb is )
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
20 dkg öregtészta:
Kb. 2 dl víz (ez lehet picit kevesebb vagy több)
4 evőkanál természetes kovász (ez elmaradhat de akkor picit emelni kell a víz mennyiségén)
Öregtészta:
Előző nap kell elkészíteni:
1,5l víz
15 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
Jól kikavarni mint a galuskát.
Elkészités
Az összes hozzávalóból közepes de inkább lágy tésztát dagasztunk.
Mikor szép fényes és nem ragad , 30-40 percig keleszteni kell, letakarva.
Majd deszkán gombócokat formálunk (én 10 darabot) és ismét kel, legalább 25-30 percig.
Mikor eleget pihen a tészta, minden gombócot jó vékonyra , hosszú oválisra nyújtjuk és a tésztának a tetején kezdjük a felcsavarást, magunk fele haladva.
Kifli alakúra formázzuk és tepsibe tesszük. Lekenjük 1 tojás és 1 evőkanál tej keverékével.
Tepsiben is pihen, 30-40 percig.
A sütőt előmelegítjük és egy edénybe vizet teszünk a sütő aljára.
Forró 200 fokos sütőben kezdjük a sütést, 25-30 perc a sütési idő és végig bent van az edényben a víz
.
12.(61.)Joghurtos kifli
50 dkg finomliszt
1,5 tk. só
20 dkg öregtészta
3 ek. olaj
150 g joghurt
kb. 2 dl víz
1,5 dkg friss élesztő
Elkészités:
A lisztet és a sót összekeverem, a közepébe mélyedést készitek, ide morzsolom az élesztőt, hozzá öntöm az olajat, vizet, joghurtot, majd hozzáadom az öregtésztát és dagasztani kezdem. Miután összeáll egy gombóccá elkezdem dagasztani, ezt a folyamatot addig csinálom mig sem a kezemhez sem a munkalaphoz (gyúródeszka) nem ragad. (a dagasztást természetesen ellehet végezni kenyérsütőgéppel, vagy dagasztógéppel is!)Kelesztőtálba teszem és 30 percig pihentetem. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítom és 10-12 egyforma darabba vágom.
Egyesével gömbölyítem őket, majd letakarva pihentetem 5-10 percig.
Ezután kb. 20 cm átmérőjű kört nyújtok egy tésztalapból, amikor meg van, elkezdem egy irányba nyújtani, így ovális formát kapok. A tésztát egészen vékonyra nyújtom, majd feltekerem, úgy mintha szivart sodorék. A két kezemmel kifelé sodrom őket.
A feltekert kifliket tetszés szerint meghajlítom, majd sütőpapíros tepsire ültetem.
13.(113.)Kakaós foszlós kalács kerek jénaiba
Hozzávalók
6o dkg liszt
1 kk cukor
2 tojás
5 dkg éleszt
3 dl tej
1dl olaj
3 ek kakaó
1 citrom reszelt héja
csipet só
Elkészítés
6o dkg liszt ,pici cukor pici tejjel feloldva ,2 tojás sárgája ,5 dkg élesztő ,3 dcl tej ,csipet só , 1 reszelt citrom héja,1dcl olaj, jól kidolgozni majd felezni másik félbe 1-2 evő kanál kakaót tejben vagy olajban kikavarjuk és a tésztába dolgozzuk .Vagyis a kakaós tésztát hústűvel vagy villával összedolgozzuk a fehér tésztával,hogy cirombás legyen. Kerek magasfalú jénaiba 18o fokon sütjük.
14.(167.) Sós kifli
Hozzávalók 6 db kiflihez:
45 dkg liszt , 2,5dkg élesztő, 2.5 dl tej 0,5 teáskanál só, 0.5 teáskanál cukor, 5 dkg vaj
Lekenéshez-szóráshoz:
1 evőkanál tej, durva szemű só, köménymag
Az élesztőt morzsoljuk bele a fele mennyiségű langyos, cukrozott tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni és keverjük össze a maradék langyos tejjel. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt is.
Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!!)
Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd letakarva langyos helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára.
Amikor a tészta megkelt, osszuk el 6 egyenlő részre, majd mindegyiket formázzuk gömbölyűre.
Ezután egy tésztagolyót lisztezett felületen nyújtsunk ki kb. 35x20 cm-es ovális lappá, majd tekerjük fel úgy, hogy tekerés közben a tenyerünkkel húzzuk a közepétől óvatosan kissé kifelé.(mindegyik tésztával így járjunk el)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket. (mindenképpen hagyjunk közöttük helyet, mert sütés közben megfognak nőni)
Ezután kenjük le a kifliket langyos tejjel, és ízlés szerint szórjuk meg durva szemű sóval, és egész köménymaggal, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kisült kifliket, és hűtsük ki egészen.
A frissen kisült, és illatozó kifliket ízlés szerint kínálhatjuk reggelire, vagy éppen becsomagolhatjuk a gyerekeknek tízóraira, esetleg vihetjük magunkkal a munkába is.
Hozzávalók
600 g liszt
20 g cukor
15 g só
1 tojás
20 g vaj
380-400 ml tej
30 g élesztő
150 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót (kelesztő)tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk
Lefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük. Finoman átdagasztjuk a tésztát, majd újra kelesztjük.
Ha másodszor is megkelt, enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a tésztát és zsömléket formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra rakjuk őket egymástól nagyobb távolságra, és letakarva még fél órát kelesztjük.
200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre nem pirul.
Villanysütő esetén 200 fokon 15 perc a sütési idő, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül. A rács, amire a tepsit helyezzük, a sütő alsó harmadában legyen.
A forró zsömléket vízbe mártott ecsettel megkenjük és konyharuhával 5 percig letakarjuk.
16.(194.) Igazi sós kifli
Hozzávalók
50 dkg liszt
5 dkg lágy vaj
100 ml tejföl
2 teáskanál só( lehet kevesebb is )
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
20 dkg öreg tészta:
Kb. 2 dl víz (ez lehet picit kevesebb vagy több)
4 evőkanál természetes kovász (ez elmaradhat de akkor picit emelni kell a víz mennyiségén)
Öreg tészta:
Előző nap kell elkészíteni:
150 ml víz
150 gr liszt
1,5 dkg élesztő
Jól kikavarni mint a galuskát.
Elkészités
Az összes hozzávalóból közepes de inkább lágy tésztát dagasztunk.
Mikor szép fényes és nem ragad , 30-40 percig keleszteni kell, letakarva.
Majd deszkán gombócokat formálunk (én 10 darabot) és ismét kel, legalább 25-30 percig.
Mikor eleget pihen a tészta, minden gombócot jó vékonyra , hosszú oválisra nyújtjuk és a tésztának a tetején kezdjük a felcsavarást, magunk fele haladva.
Kifli alakúra formázzuk és tepsibe tesszük. Lekenjük 1 tojás és 1 evőkanál tej keverékével.
Tepsiben is pihen, 30-40 percig.
A sütőt előmelegítjük és egy edénybe vizet teszünk a sütő aljára.
Forró 200 fokos sütőben kezdjük a sütést, 25-30 perc a sütési idő és végig párolog az edényben a víz.
17.(195.)Parasztkenyér dagasztás nélkül!
Csak a hozzávalókat kell alaposan összekeverni és a sütőbe tenni!!
Elkészítés:
A cukrot és a vizet tedd egy kis keverőtálba, és addig keverd, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor szórd rá az élesztőt (ne keverd!), várj 10 percig, amíg habossá nem válik.
Egy nagy tálban keverd el a lisztet és a sót, majd miután az élesztő felfutott, add hozzá azt is. Mikor egyenletes masszává dolgoztad, fedd le egy tiszta konyharuhával, és tedd langyos helyre, kb. 1 óra hosszát.
A sütőt 220 fokra melegítsd elő. Kenj ki egy hőálló üvegtálat kevés vajjal, tedd bele a tésztát, majd villával szurkáld meg a tetejét. A meleg sütő közelébe téve keleszd még fél órán keresztül.
Ezután tedd a forró sütőbe, és süsd 15 percig 220 fokon, majd újabb 15-17 percig hagyd sülni, de ekkor már alacsonyabb, 190 fokra mérsékelt sütőben.
Mielőtt szeletelnél belőle, hagyd hűlni 15 percig
18.(204.) Tejes kifli
Hozzávalók:
35 dkg liszt
2,5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
2.5 dkg vaj v. margarin (olvasztva)
1 tk cukor
1 tk só
+ 1-2 ek tej
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát. Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk. A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet. A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel. Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet. A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik. Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.